Eclips-Fotowedstrijd 1999
Weather Pictures International in samenwerking met het tijdschrift FOTO en Koninklijke Boom Pers (Meppel)


Inhoud:

Prijswinnaars
Fotowedstrijd Zonsverduistering
Onderwerpen
Prijzen

LogoWPIban.jpg (4661 bytes)

Fotowedstrijd Zonsverduistering

Een zonsverduistering zoals op 11 augustus 1999 zal door velen bekeken en gefotografeerd worden. De ontwikkel- en afdrukcentrales in veel Europese landen zullen in de weken daarna nog nooit eerder zoveel "eclips"foto’s hebben verwerkt. In het tijdperk van video en foto zal dit natuurverschijnsel duizenden malen worden vastgelegd. Sommigen werken daarbij met grote telelenzen terwijl anderen met zeer eenvoudige toestelletjes aan de slag gaan. Het eindresultaat kan bij beide categorieŽn tot grote verrassingen leiden. Onverwacht mooie plaatjes waarvan je dan denkt, zonde dat ze zo in de la of in het fotoalbum verdwijnen. Om u de kans te geven te laten zien wat voor fraais u heeft geschoten organiseert Weather Pictures International in samenwerking met het tijdschrift FOTO en Koninklijke Boom Pers (Meppel) een fotowedstrijd.

Het onderwerp is de zonsverduistering van 11 augustus 1999.

De eerste foto's rond de zonsverduistering zijn al in een vroeg stadium gemaakt:

11augtuin.jpg (35559 bytes) Hoop op een heldere hemel

Daarbij is een groot aantal onderwerpen te bedenken die gefotografeerd kunnen worden. Niet alleen de gedeeltelijk (in Nederland) of totaal verduisterde (in het eclipspad ergens in Europa) zon maar ook de talloze festiviteiten er omheen zijn soms zeer fotogeniek. Wat te denken van de commerciŽle uitingen die men opzet rond de eclips of de effecten die maanschaduw heeft op de natuur. Wellicht weet u een markant bouwwerk in beeld te brengen met de smalle zonne"sikkel". Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die voor de wedstrijd in aanmerking komen. Uit de ingezonden opnamen moet dat overigens wel eenduidig blijken.Mvc-441fballonstNyk.jpg (13147 bytes)

De inzendingen moeten worden gezonden naar ,Redactie FOTO, Postbus 3, 3830 AA in Leusden. onder vermelding van "Eclips-fotowedstrijd".

De inzendingen voor de wedstrijd moeten uiterlijk binnen zijn op 18 oktober 1999 zodat u na de ‘eclipsdag’ nog precies ......... dagen de tijd heeft om te zien wat er op uw filmrolletjes is vereeuwigd.

Een deskundige jury zal een maand later de prijswinnaars bekend maken.

Op de internetsite van Weather Pictures International (www.weerboek.nl) en in het septembernummer van FOTO en in edities van kranten uitgegeven door Koninklijke Boom Pers vindt u gedetailleerd de wedstrijdregels terug en krijgt u een indruk van het prijzenpakket (de prijzen bestaan o.a. uit enkele fraaie fotocamera’s, een ballonvaart, boeken etc.).

Mvc-809fmaanop 6aug 02u-ovaal.jpg (6560 bytes)


ONDERWERPEN

De ingezonden foto’s worden ingedeeld naar onderwerp in 5 verschillende categorieŽn, te weten:

  1. Zon, maan, sterren en planeten. Puur astronomisch getinte opnamen van het natuurverschijnsel zelf.
  2. De eclips in combinatie met de omgeving. (natuur, gebouwen of andere voorwerpen in combinatie met de zonsverduistering.
  3. Commercie en zonsverduistering. Producten en uitingen die gemaakt werden ter gelegenheid van de eclips.
  4. De natuur reageert. Planten, dieren, het weer en de reacties daarvan t.g.v. de passerende maanschaduw.
  5. Mensen, maatschappij, media en emoties in relatie tot de eclips.

PRIJZEN

Het zijn zoals bekend 5 categorieŽn waarin de mensen hun foto's kunnen insturen.

De voorlopige prijsindeling is: