9 juni 2004, de planeet Venus is voor de zon langs getrokken
Heeft u mooie fotos of leuke krantenknipsels: uw inzendingen zijn welkom en worden met naamvermelding opgenomen

 

Beste vrienden, kennissen en ge´nteresseerden,      WAT EEN DAG !!!

Het zal ergens in 1970 geweest zijn dat ik mijn eerste telescoopje kreeg. In mei van dat jaar trok de kleine planeet Mercurius voor de zon langs. Met dat kleine kijkertje heb ik dat toen heel mooi kunnen zien maar tegelijk las ik in de tijdschriften ook over een nog veel zeldzamer gebeurtenis, namelijk een passage van Venus over de zonneschijf. Dat zou plaatsvinden in 2004 maar al direct vanaf dat moment hoopte ik om ooit dus die heel speciale gebeurtenis mee te kunnen maken.
Nu ik dit schrijf, staat de klok in mijn woonkamer op een paar minuten voor twaalf, bijna middernacht, 9 juni 2004 staat op het punt van beginnen. Wat een dag was dit...., werkelijk ik heb er ongelooflijk van genoten. Onder superomstandigheden heb ik die zeldzame Venusovergang waar kan nemen, en ik niet alleen maar gelukkig heel velen met mij en met name dat laatste maakt me echt blij. Een nietig diepzwart stipje voor de zon langs zien schuiven, dat is eigenlijk alles.... maar toch, een bolletje net zo groot als onze eigen aarde trok daar voorbij voor dat superfel stralende zonneoppervlak. De vorige keer dat zo'n evenement plaats vond was 1882. Toen was het huis van mijn vaders vader nog niet eens gebouwd. Het KNMI bestond al wel maar zat nog niet in de Bilt. Nee, op sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht boog de oprichter van het weerinstituut, Buys Ballot zich daar over de vroegste weerkaarten. Nu, 8 juni 2004, was dat de plaats waar ik in de zeer vroege ochtend onze buurplaneet langzaam voor de zon zag schuiven. In de oude collegezaal keken we hoe langzaam maar zeker het kleine deukje in de zonnerand groter werd. De grote kijkers van de sterrenwacht gaven het allemaal fantastisch voor ons weer. Een legertje sterrewacht-medewerkers/vrijwilligers hielp onverdroten om de toestromende bezoekers uit te leggen wat er gebeurde, KLASSE zoals zij de sterrenkunde voor alle belangstellenden hebben uitgedragen! Samen met de buurman, Casper ter Kuile, hebben we het allemaal gadegeslagen. Een gebeurtenis die veel mooie indrukken heeft achtergelaten. Dank aan allen die op hun eigen manier wellicht ook hebben meegeholpen om het gebeuren al ver vantevoren onder de aandacht te brengen van velen. Bij dit mailtje sluit ik een plaatje bij waarop de mooie zonneprojectie van de Utrechtse sterrewacht het planeetsilhouet zo goed laat zien.
Mocht uzelf ook iets leuks rond deze venusovergang hebben meegemaakt of nog een foto hebben gemaakt (hoeft perse niet van Venus op de zon te zijn maar bijvoorbeeld van mensen die iets hadden georganiseerd in hun eigen regio) dan houd ik me zeer aanbevolen voor uw ervaringen of beeldmateriaal. Ook de kranten zullen morgen en wellicht ook nog in de komende week (met name de lokale en regionale kranten)wel iets laten zien rond de Venusovergang. Ook dat soort materiaal (uitgeknipt of op een digitale foto vastgelegd) is welkom. Als u iets wilt sturen dan kan dat uiteraard per email (jacobkuiper@solcon.nl). Wilt u iets toezenden per post dan is mijn postadres in de Bilt: Akker 141, postcode 3732 XD. Ik ben zeer benieuwd naar uw ervaringen en bedank u alvast bij voorbaat voor de genomen moeite.

Hartelijke groet van een nog steeds na-genietende
Jacob Kuiper

 

Oproep FOTO-OPNAMEN:
Ziet u kans om het silhouet van de planeet Venus tijdens de overgang over de zon vast te leggen met uw camera, dan is het wellicht de moeite waard om uw resultaat naar deze website op te sturen. U kunt een digitaal bestand, NIET GROTER DAN 200 kbyte, opsturen naar info@weerboek.nl.
Als de opname goed genoeg is zullen we proberen die in het overzicht van binnengekomen inzendingen op te nemen. Vermeld dan bij uw inzending in ieder geval uw naam, emailadres, en plaats en tijd waar u de opname heeft gemaakt.