Verdonkeremaand
Bloedrood in de nacht

Werkelijk een prachtig gezicht, zo’n totale maansverduistering De afgelopen jaren hebben we er in de lage landen een aantal gehad, maar soms werkte het weer niet mee om het verschijnsel ongehinderd te aanschouwen. De komende jaren staan er weer een aantal maansverduisteringen op de kalender.
Niet ieder jaar zijn er vanuit Europa totale maansverduisteringen waarneembaar. Opvallend is dat ook voor de komende jaren. In 2002 geen enkele totale maaneclips, terwijl er in 2003 maar liefst twee te zien zijn (16 mei en 9 november). Ook in 2004 zijn er weer
H Verdonkeremaand.jpg (4729 bytes)twee totale maaneclipsen in Europa, te weten op 4 mei en 28 oktober. Het jaar daarop daarentegen ontbreken ze weer geheel. Vier kansen dus in de komende jaren om te zien hoe bloedrood de maanbol tussen de sterren zal staan tijdens de eclips.
In de Sterrengids, (jaarlijks) uitgegeven door Stichting de Koepel te Utrecht, wordt nauwkeurig aangegeven wanneer de verduisteringen optreden en wat men mag verwachten. Datzelfde geld uiteraard ook voor de zon-eclipsen als ze in onze omgeving plaats vinden.

tTverdonkeremaand.jpg (56512 bytes)
Een zeer fraaie site over eclipsen van zon en maan wordt door Fred Espenak gevuld. Espenak is de eclipsgoeroe van het Internet. Als NASA medewerker heeft hij, ook in zijn vrije tijd, de laatste jaren enorm bijgedragen aan de kennisverbreiding over eclipsen. Door zijn internetsite zijn miljoenen mensen over de hele wereld geïnteresseerd geraakt in dit wonderlijke fenomeen. Kijk daarom absoluut eens op de site van Mr. Eclipse himself, Fred Espenak: http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html