Kunstmanen
Belaagd door het ‘ruimte’weer

Iedereen zal het zich nog wel herinneren, de terugkeer in de dampkring van het Russische ruimtestation Mir op 23 maart 2000. Velen maakten zich zorgen om die terugkeer. Hoe zou het gaan, Kwamen er misschien grote brokstukken van dat ruimtevaartuig boven bewoonde gebieden naar beneden, hoe groot was dat risico? Het bleek uiteindelijk mee te vallen. Zoals gepland, stortten de brokstukken in een afgelegen deel van de zuidelijke Pacific Ocean, ver van de bewoonde wereld. De re-entry van de Mir in onze aardse dampkring was echter een prachtig voorbeeld van de remwerking die de atmosfeer op ruimtevaartuigen uitoefent. Die uiterst ijle buitenste luchtlaag oefent toch zoveel wrijvingskracht uit dat het slechts een kwestie van tijd is om grote ruimtevaartuigen  weer uit hun baan te krijgen en hun laatste minuten in een vurig traject te zien eindigen.bij hfdstk kunstmanen.jpg (6736 bytes)

In het hoofdstuk kunstmanen kijken we terug op de ontwikkeling van de ruimtevaart sinds de lancering van de Sputnik 1 in 1957. Als we tegenwoordig naar de nachthemel kijken zien we een scala en bewegende stipjes voorbij komen. Soms zijn het kunstmanen, soms vliegtuigen. In het boek lezen we hoe we ze uit elkaar kunnen houden. We maakten kennis met de Iridiumsatellieten, het International Space Station en de overkomsten van de Space Shuttle.

H Kunstmanen.jpg (10315 bytes)

Wilt u zelf ook proberen om al die satellieten eens met het blote oog te zien dan zijn enkele internetsites een echte aanrader:

Meer weten over de serie Iridiumsatellieten? Dan is  het volgende adres interessant: http://www.satobs.org/iridsat.html
Jeff Hunt, Neil Clifford en Bart de Pontieu, laten u zien wat al die communicatiesatellieten voorstellen en waarom ze van die bijzondere lichtreflecties geven.

Kunstmanen die in een baan om een ander hemellichaam worden gebracht, brengen die andere werelden soms rechtstreeks in de huiskamer. Een fraai voorbeeld is het onderzoek van de NEAR-Shoemaker missie naar de planetoïde Eros. U las er al over in het boek, u vindt er nog meer over op: http://near.jhuapl.edu/

 Een heel fraaie site laat u zien wanneer het International Space Station weer boven uw woonplaats te zien is. Ook het plotseling verschijnen van de Iridiumsatellieten is daar te vinden. Het enige wat u nodig hebt zijn de geografische gegevens van uw waarnemingsplaats, maar die zijn ook via deze site te berekenen. Kijk op: http://www.heavens-above.com