Maan, planeten en ruimtestation dicht bij elkaar aan de hemel

.Zet video- en fotocamera’s klaar !

De laatste week van maart biedt voor ruimtevaart- en sterrenkundig geďnteresseerden een aantal leuke verschijnselen aan de avondhemel, vandaar dat juist in deze periode de landelijke Sterrenkijkdagen zijn gepland. Er zijn een aantal planeten zichtbaar en de maan passeert op 24 en 25 maart vrij dicht in de buurt van enkele van die planeten. Tegelijkertijd is in deze periode ook het International Space Station weer boven onze omgeving te zien. Het ISS trekt als een bewegende ster in een aantal minuten van ruwweg west naar oost langs de hemel. Daarbij komt het ruimtestation tussen 24 en 28 maart ook dicht in de buurt van de maan en de planeten Venus en Mars.

24 maart 2004
Op de getoonde archieffoto ziet u wat er zich ongeveer gaat voordoen.  De maan staat op woensdagavond 24 maart echter nog dichter bij onze buurplaneet Venus, de helderste “ster” die we op dit moment aan de hemel kunnen vinden, als wat we hier op de foto zien.

Overkomsten International Space Station:
Tegen  20.07 uur komt het ISS boven de westelijke horizon op. De helderheid is dan nog te laag om hem al te kunnen zien. pas enkele minuten later,  rond 20.10 uur is ze te vinden op zo’n 20 tot 25 graden boven de WZW-lijke horizon, links van de heldere Venus en de maansikkel (bekijk de animatie (circa 300-350 kb) die voor dit moment is samengesteld in het filmpje van 24 maart: beweeg de cursor over de foto).

Daarna neemt de helderheid van het ruimtestation snel toe en wordt het een mooie heldere bewegende ster aan de hemel die zeer hoog, bijna door het zenit, trekt.
Tegen 20.13 uur verdwijnt het ISS laag in het oosten. De werkelijke baan van het ISS kan iets verschillen t.o.v. de hier getoonde animatie, alles afhankelijk van uw waarnemingsplaats.

(De hier getoonde animatie mag op uw eigen webstie worden geplaatst onder voorwaarde dat de bron wordt vermeld en een link naar www.weerboek.nl wordt aangebracht op uw site.)
De tweede maal dat het ISS boven de westelijke horizon verschijnt is anderhalf uur later, maar snel na opkomst verdwijnt het station in de aardschaduw. Misschien is de helderheid zelfs te laag om het eerste stukje van z’n baan te zien. Doorzetters kunnen een poging wagen rond 21.42 uur. Op een hoogte van zo’n 20 graden (nabij Mars)  verdwijnt het ISS dan al in de schaduw.


25 maart 2004

Op donderdag 25 maart komt de maan zeer dicht in de buurt van de veel minder heldere, en roodachtig gekleurde,  planeet Mars.
Juist deze avond zal rond 20.40 uur het ISS zeer dicht in de buurt van beide hemelobjecten passeren. Zoiets is met een moderne videocamera zelfs wel vast te leggen. U moet dan de camera wel op een statief plaatsen en van tevoren een goede locatie met vrij uitzicht op de bewuste hemelstreek in het westen.

Het ISS komt bij zijn eerste overkomst op om 19.02 uur. Op dat moment is de schemering nog zo groot dat alleen het tweede stuk van het traject, aan de oostelijke hemelkoepel, is waar te nemen. Tegen 19.10 uur verdwijnt het ISS laag in het oosten.

Anderhalf uur later staat een zeer gunstige ISS-overkomst op het programma.
Om 20.39 uur komt het ISS, als zwak sterretje op in het westen. Om 20.41 uur passeert hij links van Venus en komt zeer dicht in de buurt van de maan die op zijn beurt weer vlak bij de rode planeet Mars staat (bekijk weer de animatie (circa 300-350 kb) die voor dit moment is vastgelegd in het filmpje van 25 maart: beweeg de cursor over de foto)
 

Daarna wordt het ISS nog helderder en gaat weer hoog door het zuiden om tegen 20.44 uur hoog in het zuidoosten in de aardschaduw te verdwijnen. De werkelijke baan van het ISS kan iets verschillen t.o.v. de hier getoonde animatie, alles afhankelijk van uw waarnemingsplaats. (De hier getoonde animatie mag op uw eigen webstie worden geplaatst onder voorwaarde dat de bron wordt vermeld en een link naar www.weerboek.nl wordt aangebracht op uw site.)
Om 22.14 uur is in theorie nog een klein stukje van de opkomst van de volgende baan in het westen te zien maar in de praktijk is het ISS dan te zwak om met het blote oog gezien te kunnen worden.


26 maart 2004

De maan staat nu weer een stuk verder linksboven Mars. Het ISS komt twee maal over. De eerste keer is het nog schemerig. Opkomst is nu om 19.34 uur. Tegen 19.38 uur wordt hij zichtbaar in de buurt van Venus, Mars en de maan. Daarna hoog door de hemelkoepel en tegen 19.41 uur laag in het oosten verdwijnend.

De 2e ISS-passage volgt om 21.09-21.15 uur.
Alleen het eerste stuk aan de westelijke hemel zal zichtbaar zijn. Van 20.12u tot 20.14 uur is het ruimtestation weer in de buurt van Venus, Mars en de maan te vinden. Even later verdwijnt hij in de aardschaduw.


27 maart 2004

De meest gunstige overkomst van het ISS is nu van 20.08-20.11 uur.
Eerst weer in het westen om rond 20.10 uur zeer hoog boven ons hoofd te passeren en in het oosten op 40 graden in de aardschaduw te verdwijnen.


28 maart 2004

Nu komt het ISS weer tegen 20.40 uur in het westen op als een sterretje dat vanaf dat moment snel helderder wordt. Om 20.42 uur passeert hij hoog in het zuiden om daarna snel in de aardschaduw te verdwijnen.